Senaste inläggen

Av Maria Jensen - 12 december 2012 17:28

hej!

Imorgon ska vi baka lussekatter och pepparkakor här hemma :) Allt glutenfritt såklart! Jag är dock nervös över pepparkaksdegen...då den glutenfria degen alltid är en överrasknig ;) hehehe... men bilder och recept kommer såklart :)


Om en stund ska jag strax till joibbet, jobbar natt ;) Då ska jag baka en mjuk pepparkaka om tiden finns ;) dem boende och eprsonalen ska få lite gott hembakt ;) tycker inte att dem ska behöva äta torrs kakor från fabriker :-P




Av Maria Jensen - 11 december 2012 12:17

       


Recept:

* 200gram smör

* 2,5dl strösocker

* 3st ägg

* 3,5dl mjölmix

* 1,5tsk fiberhusk

* 0.5 tsk bakpulver

* 1dl russin

* 35gram hackad suckat

* 60gram hackade syltade apelsinskal

* 15 röda cocktailbär


1. Smörj och bröa en form.

2. Blanda frukten med lite av mjölet.

3. Rör matfett och socker poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget. Häll i alla övriga ingredienser och blanda till en fin smet och häll sedan i formen.

4. In längst ner i ugnen, 1h, 150grader.


Låt sedan kaka stå en dag innan du skär i den.

Av Maria Jensen - 9 december 2012 09:08

God morgon på er!

Idag har jag och två vänner här i Karlskrona en insamling av julklappar till hemlösa (till stadsmissionen i kalmar och till Fristaden i Karlskrona). Jag och min sambo skänker kläder och sen även hemmagjorda pepparkakor- degen gjorde jag igår så den ska vi baka idag då vi har våran insamling :)


HÄR hittar ni evenemanget :)


Nästa helg lämna vi alla julklapparna :) Många kanaske tycker att detta inte är en stor grej men en person som inte ha någon som helst trygghet och inte vet hur ens morgondag ser ut uppskattar verkligen en varm tröja eller lite goda pepparkakor.


God jul på er :)

Av Maria Jensen - 8 december 2012 22:45

                 


Recept (till 2-3 bröd):

* 100gram röd jäst

* 100gram margarin

* 33cl mörk öl eller porter

* 66cl julmust

* 1,5dl brödsirap

* 2msk fiberhusk

* 1msk malda pomeransskal

* 1tsk mald kryddnejlika

* 2tsk malen ingefära

* 0.5msk salt

* 2dl russin

* ca 25dl grov mjölmix


Pensling:

* 2 ägg


1. Smula ner jästen i en stor skål. Smält margarinet, häll sedan i ölen och julmusten och värm till fingervärme (dvs 37grader). 

2. Häll sedan vätskan i skålen och rör om tills jästen löst upp sig. Rör sedan i fiberhusk och låt stå och svälla i 10min.

3. Tillsätt sedan övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Beroende på hur stor skål du har så är risken stor att du få ta och låta degen jäsa i två skålar. Låt degen jäsa under bakduk i 40min.

4. Arbeta sedan degen och lägg den sedan i en jäskorg eller annan form och låt jäsa under en bakduk i 40min.

5. Skär sedan lite lätt i bröden, pensla sedan med lättvispat ägg och in med bröden längst ner i ugnen, 200grader, 25-35min.

Bröd · Jul
Av Maria Jensen - 8 december 2012 21:05

hej!

Nu händer det grejer :) Jag har en ny kategori som så smått kommer att växa framåt: Beställningar Maria Elisabeth´s Skafferi :) Men mer kan jag tyvärr ej säga men det kommer :) Lite hemlisar... men den som väntar på nåt gott ;)




Av Maria Jensen - 6 december 2012 22:36

               


Chokladpraliner made by me: White gingerbread


* vit choklad med vaniljsmak

* nougat av fin kvalité

* pepparkakskrydda

* krossade digestivekex


1. Smält chokladen och nougat i en skål över ett kokande vattenbad. Blanda i pepparkakskrydda.

2. I silikonformarna lägger du en liten bit nougat i varje form. Häll sedan den smälta massan i formarna.

3. Smula över digestivekex.


Mums!

   



Av Maria Jensen - 6 december 2012 21:30

             


(dessa är ej glutenfria, glutenfria pepparkakor gör jag i nästa vecka)


Recept:

* 1,5dl ljus sirap

* 3dl brun farin

* 200gram smör

* 1 ägg

* 2tsk nejlikor

* 1tsk malda pomeransskal

* 8dl vetemjöl

* 1,5tsk bikarbonat


1. Koka upp sirapen och häll den över sockret och matfettet. Rör om tills massan är kall.

2. Tillsätt kryddor och ägget. Lös bikarbonatet i lite kallt vatten och tillsätt även detta. Rör i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg och klä sedan in den i plastfolie och låt vila i kylskåp över natten.

3. Låt sedan degen ligga i rumstemperatur i 2-3h så den blir lite mjuk.

4. Kavla ut degen så tunn som möjligt och ta sedan de pepparkaksformar du vill ha. Lägg sedan pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen, i mitten i 200grader, ca 8min.

Av Maria Jensen - 6 december 2012 21:14

       


Dessa är ej glutenfria men jag ska baka glutenfria lussekatter nästa vecka :)


Recept (30-35st)

* 50gram röd jäst

* 100gr smör

* 5dl röd mjölk

* 250gram kesella kvarg 10%

* 2 påsar saffran

* 1,5dl strösocker

* 0.5tsk salt

* ca 17dl vetemjöl

* russin

* ett ägg


1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm till fingervärme (37grader). Häll sedan vätsakn i bunken och rör om tills jästen löst upp sig. 

3. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i 30min.

4. Baka sedan ut degen till lussekatter och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt sedan jäsa i 30minh.

5. Tryck i russin och pensla på lite lättvispat ägg.

6. In i ugnen, i mitten, 225grader i 5-7min, tills dem fått färg.

Bullar · Jul

Presentation


En blogg om bakning, klassiska bakverk och choklad. Vill ni kontakta mig: mariaelisabethsskafferi@hotmail.com

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards